آشنایی با پارک ملی کویر ایران

به گزارش مجله آزات وب، پارک ملی کویر یک منطقه اکولوژیکی حفاظت شده در قلب ایران است که بخش اعظمی از ایران را در بر می گیرد. این پارک که به آفریقای کوچک مشهور است، زادگاه بسیاری از گونه های جانوری و گیاهی می باشد. راه های دسترسی به این پارک زیبا در این مقاله آورده شده است، توصیه می کنیم با یکی دیگر از مقالات سایت خبرنگاران همراه باشید تا این پارک متفاوت و زیبا را بیشتر بشناسید.

آشنایی با پارک ملی کویر ایران

پارک ملی کویر کجاست؟

پارک ملی کویر ایران که در ناحیه غرب کویر مرکزی ایران و شرق دریاچه نمک قرار گرفته است، دارای مساحتی نزدیک به 4000 کیلومتر مربع است. این پارک در 120 کیلومتری جنوب تهران و 100 کیلومتری شرق قم قرار گرفته است. از جمله زیبایی های این کویر می توان به صخره ای بزرگ و نیم دایره ای شکل با نام سیاه کوه اشاره نمود.

امروزه بیشترین مبحث شاخص در خصوص پارک ملی کویر اصفهان اکوسیستم آن است. در این ناحیه با وجود بارندگی های اندک گونه های گیاهی و جانوری زیادی زندگی می نمایند که می تواند برای هر توریستی مجذوب کننده باشد. هم چنین این ناحیه جاذبه های تاریخی زیبایی را در خود جای داده که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.

ویژگی های پارک ملی

از جمله ویژگی های مهم پارک ملی کویر ایران می توان به آب و هوای خشک و بیابانی آن اشاره نمود. براساس تحقیقات ماکزیمم بارندگی در این ناحیه در ماه های آبان و دی است. در این ناحیه آب کم یافت می شود اما جاذبه های زیادی با نمک در این ناحیه به وجود آمده که این پارک را منحصر به فرد تر می نماید. هم چنین پارک ملی کویر اصفهان تنها جایی از ایران است که در آن هیچ انسانی وجود ندارد و در آن می توان وسیع ترین نمک زار ها را در کنار گونه های گیاهی و جانوری مشاهده کرد.

حیاط وحش

پارک ملی کویر اصفهان به عنوان یکی از بزرگترین ذخایر زیست کره و زیستگاه اصلی یوزپلنگ های آسیایی شناخته می شود که سالانه صدها دوستدار طبیعت و ماجراجو را به خود جذب می نماید. از جمله گونه های جانوری ساکن در این ناحیه می توان به یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، گرگ خاکستری، کفتار راه راه، گربه شنی، روباه قرمز، روباه روپل، چینکارا، اویس، شغال، کاراکال و غیره اشاره نمود. عمده جاندار موجود در این اکوسیستم غزال است. به طور کلی در این ناحیه 34 گونه پستاندار، 155 پرنده و 34 خزنده وجود دارد. متاسفانه گونه های جانوری نظیر گورخر و آهو موجود در پارک ملی کویر اصفهان منقرض یا در حال انقراض است.

پوشش گیاهی

گر چه اندازه باران در این ناحیه بسیار کم است اما گونه های گیاهی و بومی زیادی در این ناحیه وجود دارند که نسبت به گرمای هوا، کمبود آب و شوری خاک کاملا مقاوم اند. از جمله گونه های گیاهی موجود در این منطقه می توان به گیاه آویشن، شیرخشت، درختچه گز، درختچه بادام وحشی و غیره اشاره نمود. بر اساس آخرین آمار در این ناحیه 355 گونه گیاهی وجود دارند که 20 گونه از آن ها کاملا بومی ناحیه پارک ملی کویر هستند.

جاذبه های توریستی

پارک ملی کویر یکی از زیبا ترین منطقه ها کویری ایران است که اغلب توریستان بین المللی آن را با نام آفریقای کوچک می شناسند. با تمام تفاسیر فوق و وجود گونه های گیاهی و جانوری مختلف در این منطقه، این پارک دارای جاذبه های دیگری نیز می باشد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

جاده سنگفرش

جاده سنگفرش پارک ملی کویر یکی از شگفت انگیزترین آثار منطقه است که قدمت آن به دوران صفویه بازمی شود. این جاده که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. به دستور عباس شاه با مصالحی نظیر سنگ و زغال و چوب برای عبور افراد از میان باتلاق ها و شوره زار های کویر ساخته شد. جاده سنگ فرش در نزدیکی سیاه کوه واقع شده است.

قصر بهرام

بنای معروف قصر بهرام که در واقع یک کاروانسرا قدیمی محسوب می شود و در واقع 5 قرن از ساخت آن می گذرد یکی از جاذبه های تماشای پارک ملی کویر در کنار آب انبار لکاب و قلوقه و چندین کاروانسرای دیگر است که تماشا آن خالی از لطف نیست.

دریاچه نمک

دریاچه نمک نزدیک ترین جاذبه تماشای نزدیک به پارک محسوب می شود که از آن با عنوان یکی از بزرگترین نمکزارهای ایران یاد می شود. این دریاچه که شکلی مثلثی دارد با مساحت 2500 کیلومتر مربعی خود در هنگام غروب آفتاب از قله سیاه کوه چشم انداز ای جالبی دارد. جالب است بدانیم دریاچه نمک حوضه آبریز بسیاری از رودخانه های مرکز ایران است و در اطراف آن باتلاق های زیادی وجود دارد. اگرچه آبزیان زیادی در این دریاچه وجود ندارند، اما تعداد قابل توجهی از پرندگان آبزی مهاجر در زمستان به دریاچه و رودخانه های اطراف آن سرازیر می شوند.

راه های دسترسی به پارک ملی کویر

راه های دسترسی به پارک ملی کویر متنوع و وابسته به موقعیت توریست است از جمله راه های دسترسی به این پارک می توان مسیر ورامین، پیشوا و جاده فرعی کنار خط راه آهن تهران - مشهد اشاره نمود. هم چنین مسیر گرمسار به قصر بهرام به سمت روستای کهک نیز مسیر خوبی محسوب می شود اما این مسیر در نیمه دوم سال باتلاقی است که عبور و مرور را کمی سخت می نماید. مسیر سوم برای دسترسی به پارک کویر ملی که معمولا راه توریست پسندی تلقی می شود دسترسی به این پارک به وسیله کاشان و شهرستان آران و بیدگل است که توریست پس از سه ساعت جاده خاکی به کاروانسرای مرنجاب در حاشیه جنوبی کبیر می رسد و اگر از کاروانسرای مرنجاب به سمت شرق حرکت کند سه ساعت بعد می تواند به پارک کویر ملی دسترسی یابد. البته ماشین مناسب و استفاده از اپلیکیشن های مسیر یاب می تواند روند رسیدن به این جاذبه تماشای را آسان تر نمایند.

جمع بندی

سفر به پارک ملی کویر اصفهان از جمله سفرهایی است که اسرار و زیبایی های طبیعی کویر اسرارآمیز ایران را فاش می نماید، در این سفر می توان در کنار مشاهده جاذبه های مختلف تجربه های بیشتری کسب کرد و در خصوص تاریخ ایران بیشتر دانست. تجربه سافاری، قدم زدن بر روی تپه های شنی آفریقای کوچک ایران و از همه مهم تر تماشا آسمان پر ستاره کویر از جمله ویژگی هایی است که افراد علاقه مند به سفر را ترغیب می نماید تا از این کویر زیبا بازدید نمایند. مخاطب عزیز خبرنگارانی اگر تجربه سفر به کویر را دارید حتما تجربیات خود را با ما به وسیله بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

منبع: لحظه آخر
انتشار: 13 دی 1403 بروزرسانی: 13 دی 1403 گردآورنده: azatweb.ir شناسه مطلب: 2511

به "آشنایی با پارک ملی کویر ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با پارک ملی کویر ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید