فناوری بلاک چین آینده را دستخوش چه تغییراتی خواهد نمود؟

به گزارش مجله آزات وب، فناوری بلاک چین(Blockchain) برخلاف آن چیزی که اغلب تصور می گردد، فقط برای بانکداری نیست، بلکه کل دنیای فناوری و به خصوص بخش فراوری هوشمند را نیز دستخوش تغییر اساسی خواهد نمود.

فناوری بلاک چین آینده را دستخوش چه تغییراتی خواهد نمود؟

با ما همراه باشید و با تور چین ارزان از شگفت انگیزترین کشور دنیا دیدن کنید بر روی دیوار چین سلفی بگیرید، از قصر ممنوعه دیدن کنید و در خیابان شانگهای پیشرفته ترین آسیا قدم بزنید.

به گزارش خبرنگاران، در حالی که رمزارزها یا ارزهای رمزنگاری شده همچنان در حال رقابت برای جا باز کردن در جهانی ارز هستند، فناوری پشتیبان آن یعنی بلاک چین گام های گسترده ای در راستا پذیرش جهانی برداشته است.

این فناوری می تواند امکان انتقال مطمئن و معتبر داده ها و همچنین یک شبکه قابل ردیابی ناگسستنی را فراهم کند که این ویژگی ها تنها برای امور بانکی نیست.

بلاک چین ممکن است آینده فراوری هوشمند داده باشد

بلاک چین در اصل یک فهرست قابل گسترش و بسط پذیر یا مخزن و ذخیره گاه تراکنش ها و سوابقی است که شامل داده هایی است که نمایانگر معاملات دستگاه ها یا اعضای یک شبکه هستند. این تراکنش ها که بلوک نامیده می شوند، با استفاده از الگوریتم هش(hash) رمزگذاری می شوند و شبکه به وسیله اعمال ریاضی پیچیده به هم پیوسته می شود و اطمینان حاصل می نماید که هر معامله در جای مناسب خود قرار بگیرد.

روش دیگر برای فهمیدن همه اینها، تصور یک زنجیره دیجیتالی است که آن را نمی توان شکست و هر حلقه از زنجیر نقطه ارزشمندی از داده ها است.

بلاک چین و فراوری

از آنجا که جهانی فراوری نسبت به هر دوره دیگری بیشتر مبتنی بر فناوری است و ارتباط آن با فناوری هر روزه عمیق تر می شود، بدین معنی است که تعداد زیادی از داده های اختصاصی و مهم فراوری به سیستم های دیجیتالی منتقل می شوند و از آنها می گذرند.

یک طراحی، کار خود را در حوزه دیجیتال با یک طراح شروع می نماید، جایی که در یک برنامه CAD ایجاد می شود. در یک سیستم بلاک چین، پفراینده(فایل) به طور اتوماتیک تغییرات را در پفراینده موجود در بلاک چین ضبط می نماید و یک اثر انگشت ناگسستنی از پفراینده را ایجاد می نماید.

پس از اتمام طراحی، طراح یا شرکت ممکن است سعی نمایند داده ها را به یک فراوری نماینده ارسال نمایند. طی این فرایند ارسال است که اگر اقدامات امنیتی مناسب انجام نشود، هکرها ممکن است بتوانند داده ها را سرقت نمایند یا پفراینده را خراب نمایند.

بنابراین با وجود بلاک چین، اگر یک هکر در سیستم بلاک چین دخالت کند، به محض رسیدن داده ها به فراوری نماینده، سیستم دریافت نماینده به تاریخ ذخیره شده در بلاک چین باز می شود و اطمینان حاصل می نماید که هیچ تغییری ایجاد نشده باشد.

در نهایت در صورت مشاهده تغییرات، هیچ اثر انگشتی روی پفراینده دریافتی نشان داده نمی شود که نشان می دهد داده ها به نوعی خراب یا سرقت شده اند. در نمودار زیر به کل این فرآیند نگاهی بیندازید.

فرآیند انتقال و تفسیر داده های فراوریی با استفاده از یک روش تأیید دیجیتالی، لزوم وجود عنصر انسانی را از بین می برد. طراحان و کاربران نهایی معمولاً در تأیید صحت داده ها، جایی برای خطاهای انسانی می گذارند، در حالی که کل این فرآیند اعتبارسنجی، انتقال و پذیرش دیجیتالی، با بلاک چین ایمن شده و خطاها حذف می شود. ضمن اینکه باعث صرفه جویی در وقت و هزینه نیز می شود.

به عبارت دیگر، اگر من یک فراوری نماینده هستم که یک قسمت از یک محصول کلی را فراوری می کنم و تعیینات آن قسمت را از طراح دریافت می کنم که در این فرآیند، بالادست است، بلاک چین اطمینان می دهد که من می توانم به داده هایی که در واقع یا به ظاهر از طرف آن شخص آمده اند، اعتماد کنم و بدانم وی دقیقاً چه چیزی ارسال نموده است و اینکه در هنگام انتقال با تداخل و تعرضی روبرو نشده است.

از آنجا که این زنجیره در برابر دستکاری مقاوم است و بلوک ها به شکل زمان دار ضبط می شوند، یک بلاک چین یک راهکار قوی و پایدار برای تأیید اعتبار داده ها در هر نقطه از چرخه عمر محصول است.

تهدیدات دیجیتالی در فضای فراوری هوشمند، از سرقت داده ها گرفته تا دستکاری آنها متغیر است. احتیاج شدیدی به امنیت در این بخش وجود دارد و بلاک چین می تواند این کار را به خوبی انجام دهد.

بلاک چین

اگر طی 10 سال اخیر بانکداری، سرمایه گذاری و یا ارز رمزنگاری شده(رمز ارز) را دنبال نموده باشید، ممکن است با واژه و مفهوم بلاک چین که فناوری ثبت تراکنش ها و فناوری پشتیبان بیت کوین است، آشنا شده باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص بلاک چین باید دانست که بلاک چین یک دفتر کل توزیع شده، غیر متمرکز و عمومی است. البته فهمیدن نحوه کارایی بلاک چین به پیچیدگی فهمیدن جمله قبل نیست.

اگر این فناوری بسیار پیچیده است، چرا آن را بلاک چین می نامند؟ بلاک چین در پایین ترین سطح خود، به معنای واقعی کلمه یک زنجیره از بلوک های دیجیتالی است. وقتی ما از کلمات بلوک و زنجیره در این زمینه صحبت می کنیم، در واقع درباره اطلاعات دیجیتال(بلوک) ذخیره شده در پایگاه داده عمومی(زنجیره) صحبت می کنیم.

بلوک ها در زنجیره بلوکی از قطعات دیجیتالی اطلاعات تشکیل شده اند. به طور تعیین آنها سه بخش دارند:

1. بلوک ها اطلاعات مربوط به معاملات مانند تاریخ، زمان و مقدار دلاری خرید اخیر کاربران از سایت های خرده فروش اینترنتی مانند آمازون را ذخیره می نمایند.

2. بلوک ها اطلاعات مربوط به اینکه چه کسی در تراکنش ها دخیل است را ذخیره می نماید. مثلاً یک بلوک برای خرید شما از آمازون، بلوک نام مستعار منحصر به فرد شما را همراه با سایت آمازون ثبت می نماید. بنابراین به جای استفاده از نام واقعی شما، خرید شما بدون هیچ اطلاعات شناسایی هویت و با استفاده از یک امضای دیجیتال منحصر به فرد مانند یک نام کاربری ثبت می شود.

3. بلوک ها اطلاعاتی را ذخیره می نمایند که آنها را از بلوک های دیگر متمایز می نماید. مثل اینکه دو نفر نام های متفاوتی دارند تا از یکدیگر تشخیص داده شوند، هر بلوک هم یک کد منحصر به فرد به نام هش(hash) ذخیره می نماید که به ما اجازه می دهد آن را از هر بلوک دیگر متمایز بدانیم.

یک بلوک واحد در بلاک چین بسته به اندازه تراکنش ها می تواند تا یک مگابایت داده ذخیره کند. به این معنی که یک بلوک واحد می تواند چند هزار تراکنش را زیر یک سقف جمع کند.

بلاک چین چگونه کار می نماید؟

هنگامی که یک بلوک داده های جدید را ذخیره می نماید، در سرانجام به زنجیره بلوکی اضافه می شود. زنجیره بلوکی همانطور که از نامش پیداست، متشکل از چند بلوک متصل شده است و برای اینکه یک بلوک به بلاک چین اضافه شود، باید چهار چیز اتفاق بیافتد: معامله باید رخ دهد، باید تأیید شود، باید در یک بلوک ذخیره شود و در نهایت باید یک هش به آن بلوک اختصاص داده شود.

هنگامی که یک بلوک جدید به بلاک چین اضافه می شود، در معرض دید همگان قرار می گیرد و به صورت عمومی در دسترس است. اگر نگاهی به بلاک چین بیت کوین بیاندازید، خواهید دید که شما به داده های تراکنش، همراه با اطلاعات در خصوص زمان، مکان و کسی که بلوک را به بلاک چین اضافه نموده، دسترسی دارید.

امنیت بلاک چین در چیست؟

فناوری بلاک چین با چندین روش حافظ مسائل امنیتی است. اول اینکه بلوک های جدید همواره به صورت خطی و با زمان بندی ذخیره می شوند. به عبارت دیگر آنها همواره به سرانجامی بلاک چین اضافه می شوند. به عنوان مثال اگر نگاهی به بلاک چین رمزارز بیت کوین بیاندازید، می بینید که هر بلوک موقعیتی را در زنجیره دارد به نام هِیت به معنی ارتفاع. پس از اینکه یک بلوک به سرانجامی بلاک چین اضافه شد، به عقب برگشتن و تغییر محتویات بلوک بسیار سخت است، چرا که هر بلوک حاوی هش مخصوص خود همراه با هش بلوک قبل از خود است.

کدهای هش توسط یک تابع ریاضی ایجاد می شوند که اطلاعات دیجیتال را به یک رشته از اعداد و حروف تبدیل می نماید. اگر اطلاعات بلوک به هر نحوی ویرایش شود، کد هش نیز تغییر می نماید.

به همین دلیل است که بلاک چین امنیت بالایی دارد. بنابراین اگر یک هکر بخواهد یکی از تراکنش ها در یکی از بلوک ها را دستکاری کند مجبور خواهد بود تمام بلوک های بعد از آن را نیز دستکاری کند و برای این کار باید ابتدا کدهای هش هر بلوک را پیدا کند که چیزی در حد غیرممکن است.

برای حل مسئله اعتماد، شبکه های بلاک چین مسائل ریاضی را برای رایانه هایی که می خواهند به شبکه بپیوندند و بلوک به آن اضافه نمایند، طراحی می نماید. این مسائل که مدل های اجماع نامیده می شوند از کاربران می خواهند که خود را قبل از اینکه بتوانند به شبکه بلاک چین بپیوندند، اثبات نمایند. یکی از رایج ترین نمونه های آن اثبات کارکرد(proof of work) نامیده می شود که توسط بیت کوین به خدمت گرفته شده است.

اثبات کارکرد حمله هکرها را غیرممکن نمی نماید، اما این کار را تا حدودی بی فایده می نماید. اگر یک هکر بخواهد به بلاک چین حمله کند، باید مسائل پیچیده محاسباتی ریاضی را حل نماید که شانس وی تنها 1 در 5.8 تریلیون است.

شفافیت

با اینکه اطلاعات شخصی در بلاک چین خصوصی و محرمانه است، این فناوری تقریباً همواره منبع باز (open source) است.

معایب بلاک چین

در حالی که پیشرفت های قابل ملاحظه ای برای بلاک چین وجود دارد، این فناوری با چالش های مهمی نیز روبروست. موانع برای استفاده از فناوری بلاک چین فقط فنی نیستند. چالش های اصلی، سیاسی و نظارتی هستند. زیرا هزینه زیادی برای طراحی نرم افزارهای مناسب و برنامه نویسی متناسب با این فناوری احتیاج است و نظام اقتصادی و زیرساخت های کشورها برای استفاده از این فناوری باید دگرگون شود.

اگرچه بلاک چین می تواند در هزینه کاربران صرفه جویی کند، اما این فناوری تا رایگان شدن راه زیادی دارد. برای مثال، سیستم اثبات کارکرد که بیت کوین برای تأیید اعتبار تراکنش ها از آن استفاده می نماید، مقدار زیادی انرژی و توان محاسباتی را مصرف می نماید. مثلاً قدرتی که میلیون ها رایانه در شبکه بیت کوین مصرف می نمایند نزدیک به مصرف انرژی کشور دانمارک در یک سال است.

با توجه به مطالعات اخیر شرکت تحقیقاتی الایت فیکسچرز(Elite Fixtures)، هزینه استخراج یک بیت کوین با توجه به مناطق مختلف جهان، بین 531 دلار تا 26 هزار و 170 دلار است که همانطور که می بینید به طور چشمگیری متفاوت است و موجب می شود در بعضی نقاط جهان از ارزان بودن برق سوءاستفاده شود. این هزینه در ایالات متحده نزدیک به 4758 دلار است.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 1 خرداد 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: azatweb.ir شناسه مطلب: 1020

به "فناوری بلاک چین آینده را دستخوش چه تغییراتی خواهد نمود؟" امتیاز دهید

1 کاربر به "فناوری بلاک چین آینده را دستخوش چه تغییراتی خواهد نمود؟" امتیاز داده است | 4 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فناوری بلاک چین آینده را دستخوش چه تغییراتی خواهد نمود؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید