علائم دندان درآوردن نوزاد و روش هایی برای کاهش درد
به گزارش مجله آزات وب، دندان درآوردن نوزاد می تواند یکی از سخت ترین دوره های زندگی او باشد. این دندان های کوچک که معمولاً با ظاهر شدنشان جذابیت دوست داشتنی به چهره کودک می بخشند می توانند در مدت زمانی کوتاه نوزاد خوش اخلاق شما را به یک بچه گریان و لجباز تبدیل نمایند. به طور معمولاً دندان درآوردن نوزادان زمان مشخصی ندارد و درد و ناراحتی آن ممکن است از 4 ماهگی آغاز گردد و برای مادر و کودک دوره ای سخت باشد. به هر حال آشنا بودن با علائم دندان درآوردن نوزاد می تواند به شما یاری کند تا دلیل ناراحتی فرزند کوچکتان را بدانید و در این مدت بهتر از او مراقبت کنید. در این مقاله مجله خبرنگاران می توانید با نکاتی مهم در علائم مورد دندان درآوردن نوزاد و روش های کاهش درد آشنا شوید.
زمان دندان درآوردن نوزاد
دندان درآوردن هر نوزادی می تواند در زمان متفاوتی اتفاق بیافتد. این موضوع می تواند ارثی باشد و بر اساس سابقه خانوادگی هم اتفاق بیفتد. معمولاً دیر دندان درآوردن نوزاد و علت زود دندان درآوردن نوزاد هم می تواند ارثی باشد. به طور کلی این فرآیند معمولاً از 4 تا 8 ماهگی رخ می دهد و تا 30-36 ماهگی هم به طول می انجامد.
ترتیب دندان درآوردن نوزاد به طور معمول از دندان های جلویی بالا و پایین آغاز می گردد. اگر به عکس مراحل دندان درآوردن نوزاد نگاه کنید متوجه می شوید که در بیشتر نوزادان ابتدا دندان های جلویی ظاهر می شوند و سپس دندان های آسیاب رشد می نمایند. در بسیاری از نوزادان علائم دندان درآوردن نوزاد در 4 ماهگی آغاز می گردد، اما هیچ دندانی مشاهده نمی گردد. باید بدانید که بعضی بچه ها از چند ماه قبل علامت هایی دارند. برترین زمان دندان درآوردن نوزاد معمولاً در حدود 6 ماهگی است و بیشتر نوزادان هم علائم را در همین ماه ها تجربه می نمایند.
بیشتر بخوانید: راهنمای کامل برترین روش های شستن لباس نوزاد
علائم دندان درآوردن نوزاد
کودک شما در زمان دندان درآوردن معمولاً علائم مشخصی دارد. در این مدت او کمی حساس تر و تحریک پذیرتر می گردد. ممکن است به راحتی نتواند بخوابد. اگر نگاهی به لثه های جلویی او بیندازید، احتمالاً متورم شده اند. از طرف دیگر توجه به این نشانه ها می تواند به شما یاری کند تا علت بروز ناراحتی و گریه کردن نوزاد را بدانید. تقریباً 80 درصد والدین علائم مشخصی را در نوزاد مشاهده می نمایند. جالب است بدانید که گاهی اوقات والدین علائم دندان درآوردن نوزاد را با علائم سرماخوردگی اشتباه می گیرند.
تحقیقات نشان می دهد که از سن 6 ماهگی سیستم ایمنی نوزاد در حال شکل گیری است و از همین رو می تواند در برابر عفونت های جزئی هم آسیب پذیر تر باشد. به همین علت ممکن است در بسیاری از شرایط علائم سرماخوردگی و دندان درد در نوزاد شبیه به هم باشند. معمولاً علائم دندان درآوردن نوزاد 4 ماهه یا نوزاد 8 ماهه تفاوتی ندارد و از همین رو اگر کمی دقیق به علائم توجه کنید، قطعاً تشخیص آن کار سختی نخواهد بود. در ادامه به مهم ترین علائم دندان درآوردن نوزاد اشاره شده است.
بیشتر بخوانید: آنالیز علائم 30 بیماری پوستی رایج در نوزادان
1- تحریک پذیری از علائم دندان درآوردن نوزاد
اولین و مهم ترین نشانه ای که معمولاً همه نوزادان در زمان رشد کردن دندان تجربه می نمایند، تحریک پذیری است. دندان درآوردن موجب ایجاد درد و ناراحتی در کودک می گردد. معمولاً دردها با آغاز رشد دندان های آسیاب بیشتر هم می گردد. در این شرایط باید بیشتر به کودک محبت کنید. در زمان و هر شرایطی او را در آغوش بگیری و نوازش کنید. مطمئن باشید هیچ مسکنی بیشتر از محبت و نوازش نمی تواند درد او را تسکین دهد.
بیشتر بخوانید فواید و عوارض پستانک برای بچه ها
2- سرازیر شدن آب دهان از علامت های دندان درآوردن
یکی دیگر از علائمی که معمولاً بعضی از نوزادان آن را تجربه می نمایند، سرازیر شدن آب دهان است. بسیاری از نوزادان در زمان درآوردن دندان معمولاً آب دهانشان به بیرون می ریزد. این موضوع می تواند به علت وجود باکتری های اضافی روی پوست موجب ایجاد بثورات پوستی در اطراف دهان گردد. در این شرایط سعی کنید با خارج شدن آب دهان سریع آن را پاک کنید تا پوست کودک آسیب نبیند.
3- سرفه کردن از علائم رویش دندان در نوزاد
فراوری بیشتر بزاق در دهان موجب می گردد تا نوزاد سرفه کند. اگر سرفه های نوزاد ادامه پیدا کرد و با تب و علائم سرماخوردگی همراه بود، بهتر است حتماً از یک متخصص اطفال یاری بگیرید.
4- گاز گرفتن همه چیز از علائم دندان درآوردن نوزاد
به طور معمول رویش دندان موجب می گردد تا نوزاد هر چیزی که در سر راهی وجود دارد را گاز بگیرد. این کار می تواند فشار زیر لثه را کاهش دهد. معمولاً استفاده از سرما برای کاهش درد دندان نوزاد بسیار مؤثر است. بهتر است اسباب بازی های مخصوص دندان یا مقداری میوه و سبزیجات مجاز را به صورت سرد یا کمی یخ زده به نوزاد بدهید تا آن را گاز بگیرد.
5- تب پایین از علائم رویش دندان در نوزاد
معمولاً نوزادانی که در حال دندان درآوردن هستند، تب پایینی دارند. این موضوع می تواند در اثر قرار دادن اجسام کثیف در دهان هم اتفاق بیافتد. برای درمان تب خفیف می توانید از داروهای ضد درد مناسب مخصوص اطفال بهره ببرید. اگر تب نوزاد زیاد بود ممکن است علت دیگری داشته باشد. از همین رو بهتر است در این شرایط حتماً از پزشک یاری بگیرید.
6- مالیدن گونه و کشیدن کوش از علائم رویش دندان در نوزاد
رویش دندان موجب ایجاد درد در لثه ها می گردد. این درد ممکن است به گونه ها و گوش ها هم منتقل گردد. از همین رو در این شرایط معمولاً نوزاد گونه و گوش خود را مالش می دهد. توجه داشته باشید که گاهی کشیدن گوش به وسیله نوزاد در کنار تب شدید می تواند علامت عفونت گوش باشد. از همین رو بهتر است با مشاهده این علائم کودک را نزد متخصص ببرید. اما برای کاهش درد نوزاد در شرایطی که درد دارد، می توانید دستان خود را به خوبی تمیز کنید. سپس برای یک تا دو دقیقه لثه ها را به آرامی ماساژ دهید.
7- اسهال از علائم رویش دندان در نوزاد
بیشتر نوزادان در زمان رویش دندان دچار اسهال می شوند. اما به یاد داشته باشید که اسهال می تواند نشانه عفونت جدی تری در بدن نوزاد باشد. بنابراین اگر این موضوع کمی طولانی شد، بهتر است حتماً با پزشک تماس بگیرید. توجه داشته باشید که در این شرایط باید مراقب باشید تا بدن نوزاد کم آب نگردد. معمولاً رنگ مدفوع نوزاد هنگام دندان درآوردن تغیر چندانی نمی نماید. د صورتی که این اسهال همراه با استفراغ یا تب بالا همراه باشد، باید به سرعت کودک را نزد پزشک ببرید.
8- تغییر در فرایند غذا خوردن از علائم دندان درآوردن نوزاد
یکی دیگر از علائمی که بیشتر بچه ها در زمان دندان درآوردن دارند این است که به خوبی غذا نمی خورند و نمی توانند راحت بخوابند. معمولاً رویش دندان موجب می گردد تا نوزاد نتواند به راحتی شیر بخورد. مکیدن موجب فشار به لثه ها و ایجاد درد می گردد. از همین رو او ممکن است از خوردن غذا امتناع کند.
9- قرمزی و تورم لثه ها از علائم رویش دندان در نوزاد
اگر در زمان رویش دندان کمی لب های کودک را به پایین بکشید متوجه می شوید که لثه ها قرمز و متورم شده اند. ممکن است روی لثه ها یک توده مایل به آبی جمع شده باشد. این موضوع می تواند از علائم دندان درآوردن باشد. در این شرایط بهتر است از کمپرس سرد روی لثه بهره ببرید.
10- به هم ریختن خواب از علائم رویش دندان
رویش دندان و درد لثه ها در نوزاد موجب می گردد تا شب ها نتواند به خوبی بخوابد. در این مدت ممکن است نوزاد نیمه شب چندین بار از خواب بیدار گردد و ابراز ناراحتی کند.
راهکارهایی برای کاهش درد دندان درآوردن نوزاد
برای کمتر شدن درد دندان در نوزاد می توانید از روش هایی ساده بهره ببرید:
- با دست یا پارچه مرطوب لثه نوزاد را ماساژ دهید.
- از حلقه دندان گیر استاندارد برای کودک بهره ببرید.
- غذا یا حلقه دندان گیر سرد به کودک بدهید. زیرا سرما درد رویش دندان را کاهش می دهد.
- آب دهان نوزاد را از اطراف دهان او پاک کنید تا پوست کودک آسیب نبیند.
- در صورتی که کودک بیش از حد بی قراری می نماید، می توانید از مقداری استامینوفن زیر نظر پزشک بهره ببرید.
بیشتر بخوانید: کامل ترین راهنمای خرید لباس نوزادی؛ چه بخریم و چه نخریم؟
جمع بندی نهایی
دندان درآوردن نوزاد یکی از مراحلی است که موجب ایجاد درد و ناراحتی در او می گردد. از همین رو شما می توانید با شناسایی علائم و به کار بردن راهکارهای مؤثر به کودک خود یاری کنید تا این دوره را راحت تر پشت سر بگذارد. به یاد داشته باشید که در صورتی که علائم شدید باشد و یا تب و بی قراری زیاد گردد، باید نوزاد را نزد یک پزشک متخصص ببرید.
منابع: ،
نوشته های مرتبط
9 مورد از برترین غذاهای مقوی در رژیم غذایی کودک
7 روش موثر در برنامه ریزی و مدیریت زمان برای مادران شاغل و خانه دار
16 روش پرورش خلاقیت در بچه ها
آماده کردن کودک برای ورود به مدرسه و آغاز سال تحصیلی نو
منبع: افق کوروش