چرا گل های گیاه فلفل می ریزند و درمان آن چیست؟
به گزارش مجله آزات وب، فلفلی که کاشته اید گل داده و از خوشحالی سر از پا نمی شناسید، اما نمی دانید به چه دلیل تمام گل ها یکی پس از دیگری می ریزند؟ با ما همراه باشید تا ببینید کجای راه را غلط رفته اید!
خب، گیاه فلفل تان که به نظر سالم می رسد، پس مشکل دقیقا کجاست؟ در واقع این اتفاق مسئله ای معمول در گیاهان فلفل است. فلفل ممکن است به دلایل مختلفی گل های خود را از دست بدهد که در ادامه به این دلایل می پردازیم. اگر با تماشا ریزش گلهای فلفل تان به مهارت خود به عنوان یک باغبان شک نموده اید، یک خبر خوب برای شما داریم! در بیشتر مواقع ریزش گل های فلفل درنتیجه خطای باغبان نیست و در نتیجه شرایط محیطی کنترل نشدنی به وقوع می پیوندد. پس قبل از اینکه خودتان را مقصر بدانید موارد زیر را چک کنید. اولین دلایلی که با هم آنالیز می کنیم شرایط محیطی هستند. دلایل بعدی مواردی هستند که شما می توانید کنترل شان کنید.
نوسانات شدید دمایی
فلفل هم مانند دیگر گیاهانی که در باغچه کاشته می گردد دمای ایده آل خود برای رشد و میوه دادن را دارد. وقتی دما بسیار بالا می رود و یا به طور غیر معمول پایین می آید، گیاه دست از میوه میوه دهی برمی دارد تا بتواند خود را زنده نگه دارد. حدود دمای ایده آل برای گیاه فلفل در طول روز 21 تا 30 درجه و در شب 15 تا 24 درجه است. در بیشتر مواقع گیاه باید چندین روز در معرض دمای غیر دلخواهش باشد تا آغاز به ریختن گل هایش کند اما دماهای خیلی بالا یا خیلی پایین مثلا 40 درجه سانتی گراد در روز یا 10 درجه سانتی گراد در شب می تواند ظرف چند ساعت موجب ریزش گل های فلفل تان گردد.
درمان: اگر گیاه را در گلدان کاشته اید کارتان آسان است، تنها کافی است زمانی که درجه حرارت بیشتر یا کمتر از حد ایده آل است گلدان گیاه را به درون خانه منتقل کنید. اگر گیاه را در باغچه کاشته اید تنها کاری که می توانید انجام دهید آن است که منتظر بمانید تا درجه حرارت به حد نرمال برگردد. اگر در منطقه شما گرمای زیاد معمول است بهتر است قبل از کاشت، برای فلفل ها در باغچه جایی را در نظر بگیرید که آفتاب صبح داشته باشد و ظهر هنگام سایه باشد.
رطوبت خیلی بالا یا خیلی پایین
با وجود اینکه گیاه فلفل بومی منطقه ها استوایی است، به رطوبتی متعادل احتیاج دارد (35 تا 70 درصد). رطوبت خیلی کم یا خیلی زیاد عمر دانه های گرده را کم می نماید و در نتیجه موجب ریزش گل ها می گردد.
درمان: درست مانند دما رطوبت هم یکی دیگر از مواردی است که کنترلش سخت خواهد بود. اگر گیاه از کمبود رطوبت رنج می برد می تواند روزی چند بار روی آن آب اسپری کنید. البته اگر بیماری قارچی در منطقه شما شایع است یا آن را در گیاهان دیگرتان دیده اید از مرطوب کردن گیاه خودداری کنید. اگر رطوبت بالا است و گیاه را در گلدان کاشته اید، آن را به درون خانه بیاورید اما اگر گیاه درون باغچه است تنها کاری که می توانید انجام دهید آن است که گیاه را بیش از حد آبیاری نکنید و منتظر شوید تا رطوبت به اندازه نرمال برگردد.
گرده افشانی نامناسب
حتی اگر دما و رطوبت هم در حد ایده آل باشند اگر گرده افشانی به طور مناسب صورت نگیرد گل های گیاه ریزش خواهند کرد. کمبود حشرات گرده افشان یا عدم وزش باد باعث می گردد گل های فلفل به خوبی گرده افشانی ننمایند و بریزند. از آنجایی که در گیاه فلفل گرده های هر گل می توانند مادگی همان گل را بارور نمایند برای گرده افشانی تنها به یک حشره گرده افشان یا جریان ضعیف باد احتیاج است تا دانه های گرده را روی مادگی قرار دهد.
درمان: اگر درجه حرارت و رطوبت در حد ایده آل هستند اما گیاه باز هم گل هایش را می ریزد ممکن است مشکل عدم گرده افشانی مناسب باشد. خوشبختانه این مشکل می تواند به راحتی به وسیله باغبان حل گردد. اگر تنها چند گیاه فلفل دارید آنها را به صورت دستی گرده افشانی کنید به این صورت که گرده ها را به آرامی روی قسمت مادگی گیاه قرار دهید. اگر گیاهان فلفل زیادی دارید و گره افشانی دستی میسر نیست، گل هایی را در کنار فلفل هاتان بکارید که حشرات گرده افشان را جذب نمایند.
اندازه نیتروژن خاک
نیتروژن یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاه است اما اندازه کم یا خیلی زیاد آن به یک اندازه برای گیاه مضر است. اگر نیتروژن خاک کم باشد رشد گیاه کند یا متوقف شده و گیاه دیگر نمی تواند گل هایش را نگه دارد. از سوی دیگر اگر اندازه نیتروژن خاک زیاد باشد گیاه به سمت رشد رویشی رفته و به جای فراوری گل و میوه شاخ و برگ فراوری می نماید.
درمان: برترین راه برای مطمئن شدن از اینکه اندازه نیتروژن خاک کافی است این است که از ابتدا گیاه را در خاکی غنی و حاصلخیز بکارید. به این منظور قبل از کاشت اندازه کافی کمپوست را با خاک تان مخلوط کنید. در بیشتر مواقع این کمپوست برای رشد و میوه دهی مناسب گیاه کافی خواهد بود. اگر به نظر می رسد گیاه به نیتروژن بیشتری احتیاج دارد از کودی حاوی نیتروژن برای کود دهی بهره ببرید و این کود را تا زمانی که اولین غنچه ها بر روی گیاه ظاهر شوند به گیاه بدهید. بعد از ظاهر شدن غنجه کودی با درصد نیتروژن کمتر و فسفر و پتاسیم زیاد به گیاه بدهید.
آبیاری خیلی کم یا خیلی زیاد
هم آبیاری کم و هم آبیاری بیش از حد به گیاه استرس وارد نموده و موجب ریزش گل های آن می شوند. از آنجایی که این مورد بیشتر به وسیله باغبانان کنترل می گردد، تنها زمانی گیاه را آبیاری کنید که 5 تا 7 سانتی متر از سطح خاکش خشک شده باشد. در کل آبیاری عمیق و بافاصله زمانی بهتر از آبیاری کم عمق و مرتب است. رمز کار این است که خاک را مرطوب نگه دارید، نه خیس.
منبع: فوت و فن / dengarden.com