طرز تهیه شربت خاکشیر؛ نوشیدنی معجزه آسای تابستانی
به گزارش مجله آزات وب، با طرز تهیه شربت خاکشیر خانگی آشنا شوید و با درست کردن این نوشیدنی گوارا و لذیذ، گرما را از تن خود و مهمانهایتان بیرون کنید.
شربت خاکشیر، یکی از نوشیدنی های خنک و پرطرفدار تابستانی است که از ترکیب آب، دانه های خاکشیر، یخ، شکر و گلاب درست می گردد. این شربت برای برطرف عطش و مقابله با گرمازدگی مصرف می گردد و یک نوشیدنی کم هزینه است که به سرعت و به آسانی می توان آن را آماده کرد. با خبرنگاران همراه شوید و در مجموعه شربت ها و نوشیدنی ها، طرز تهیه شربت خاکشیر مجلسی را بیاموزید. علاوه بر آن با انواع شربت خاکشیر مانند شربت خاکشیر و تخم شربتی، شربت خاکشیر با آبلیمو، شربت خاکشیر با عرق بیدمشک و غیره و بعلاوه طرز تهیه آن ها آشنا شوید.
هرآنچه باید درباره شربت خاکشیر بدانید:
- خاکشیر چیست؟
- طرز تهیه شربت خاکشیر خانگی
- انواع شربت خاکشیر
- نکات مهم برای تهیه شربت خاکشیر
- فواید شربت خاکشیر
- مضرات خاکشیر
- طعم شربت خاکشیر
خاکشیر چیست؟
خاکشیر به صورت خودرو در کنار جاده ها و اماکن غیرزراعی و نسبتا مرطوب می روید؛ اما محل رویش اصلی آن در ایران در نواحی شمالی کشور، رشته کوه های البرز، استان خراسان جنوبی (شهرستان بشرویه)، استان بوشهر، منطقه بلوچستان در استان سیستان و بلوچستان، منطقه آذربایجان، استان لرستان و استان کرمانشاه است.
خاکشیر، گیاهی یکساله یا دوساله از تیره شب بویان است که ارتفاع ساقه آن تا یک متر نیز می رسد. قسمت مورد استفاده این گیاه دانه آن است؛ ولی گاهی از برگ و ساقه گل دار آن نیز استفاده می گردد.
طرز تهیه شربت خاکشیر خانگی
شربت خاکشیر را می توانید به صورت ساده یا به همراه تخم شربتی تهیه و طعم های مختلف و دلخواه خود را به آن اضافه کنید.
مواد لازم (4 نفر)
- 4 قاشق غذا خوری خاکشیر
- 4 لیوان آب
- شکر به میزان دلخواه (حدود 100 گرم)
- گلاب به مقدار لازم (یک سوم پیمانه)
طرز تهیه
مرحله اول (شست و شوی دانه های خاکشیر):
خاکشیر را در کاسه ای مناسب بگذارید و روی آن را آب بریزید. دانه های خاکشیر به شکل گلوله ای در می آیند و باید آن ها را با چنگال کاملا هم بزنید. اجازه دهید تا دانه ها ته نشین شوند؛ سپس آب روی کاسه را به آرامی تخلیه کنید. این کار را چندبار انجام دهید تا شن های ریز آن جدا شوند.
مرحله دوم (آماده سازی شربت):
آب سرد و شکر را خوب مخلوط کنید تا شکر کاملا حل گردد. سپس خاکشیر و گلاب را به آن ها بیفزایید و هم بزنید.
مرحله سوم:
چند تکه یخ به شربت خاکشیر بیفزایید و آن را در یخچال قرار دهید تا خنک گردد.
انواع شربت خاکشیر
شربت خاکشیر و تخم شربتی
شربت خاکشیر و تخم شربتی، یک نوشیدنی عالی و خنک برای فصل تابستان است که از خواص زیادی برای سلامتی بدن و بعلاوه زیبایی پوست و مو برخوردار است. این شربت بعلاوه به درمان بیماری های گوارشی و معده، تنظیم فشار خون و آرامش اعصاب نیز یاری می نماید.
مواد لازم
- 4 قاشق چای خوری تخم شربتی
- 4 قاشق غذاخوری خاکشیر
- 2 پیمانه شکر
- یک دوم پیمانه گلاب
- 2 عدد لیموی کوچک
- آب به میزان لازم
- زعفران دم نموده به مقدار دلخواه
فیلم طرز تهیه
مرحله اول:
خاکشیر و تخم شربتی را جداگانه بشویید تا خاک و سنگ ریزه های آن ها جدا گردد.
مرحله دوم:
شکر را با یک پیمانه آب در قابلمه مخلوط کنید و آن را روی حرارت میانه بگذارید. اجازه دهید تا شکر کاملا در آب حل گردد. سپس گلاب را در شیره بریزید و پس از یک جوش آن را از روی حرارت بردارید و بگذارید تا خنک گردد.
مرحله سوم:
دو پارچ جداگانه بردارید و در آن ها به میزان مساوی شیره و آب بریزید.
مرحله چهارم:
در یک پارچ خاکشیر و در پارچ دیگر تخم شربتی بریزید. سپس در هرکدام از پارچ ها کمی آب لیموی تازه بچکانید و میزانی زعفران دم نموده غلیظ بریزید.
مرحله پنجم:
در هنگام سرو نوشیدنی، خاکشیر را هم بزنید و نصف یک لیوان را با آن پر کنید. سپس یک قاشق در لیوان بگذارید و تخم شربتی را روی آن بریزید و لیوان را پر کنید تا دانه های خاکشیر و تخم شربتی از هم جدا بمانند و شربت شما به زیبایی در لیوان خودنمایی کند. نوش جان!
شربت خاکشیر با آبلیمو
شما می توانید در طرز تهیه شربت خاکشیر از آب لیموی ترش تازه بهره ببرید. شربت خاکشیر با آبلیمو طعمی منحصربه فرد و بسیار گوارا دارد.
شربت خاکشیر با عرق بیدمشک
عرق بیدمشک، یکی از افزودنی های پرطرفدار در شربت خاکشیر است. البته در بعضی از طرز تهیه های شربت خاکشیر از عرق کاسنی و بهار نارنج نیز استفاده می گردد. افزودن میزانی عرق بیدمشک در هنگام سرو شربت خاکشیر، عطر و طعمی بی نظیر به آن اعطا می نماید و علاوه بر آن، شما می توانید از خواص بی شمار عرق بیدمشک نیز بهره مند شوید.
شربت خاکشیر با عرق نعنا
شربت خاکشیر با عرق نعنا به خصوص همراه با عسل، برای افرادی مفید است که طبع سرد دارند. برای تهیه این شربت، میزانی عرق نعنا را در هنگام سرو به شربت خاکشیر اضافه کنید.
شربت خاکشیر با زعفران
برای تهیه شربت خاکشیر با زعفران، به میزان دلخواه از زعفران دم نموده غلیظ بهره ببرید. شما می توانید زعفران را به مخلوط شکر، گلاب و آب اضافه کنید تا شربت خوش رنگ و لعابی داشته باشید.
شربت خاکشیر با عسل
شربت خاکشیر با عسل، یک نوشیدنی سالم و بسیار خوشمزه محسوب می گردد. برای تهیه این شربت کافی است میزانی عسل را با آب، گلاب، عرقیجات مختلف و زعفران دم نموده (در صورت تمایل) مخلوط کنید و خوب هم بزنید تا عسل کاملا حل گردد. سپس خاکشیر را به آن بیفزایید و نوش جان کنید.
شربت خاکشیر و آلو بخارا
شربت آلو خاکشیر با طعمی متفاوت و نو، یکی از نمونه های محبوب شربت خاکشیر مجلسی است. شما برای تهیه این نوشیدنی، کافی است چند عدد آلو بخارا را به شربت خاکشیر خود اضافه کنید و آن را برای چند ساعت در یخچال قرار دهید تا آلوها نرم شوند و شربت طعم آن ها را بگیرد. تعداد آلوهایی که در شربت خاکشیر می ریزید، کاملا به ذائقه شما بستگی دارد.
نکات مهم برای تهیه شربت خاکشیر
- خاکشیر معمولا با خاک و برگ های ریز همراه است و حتما باید به طور کامل شسته گردد.
- برای شست و شوی خاکشیر می توانید از دو عدد ظرف بهره ببرید. آب روی خاکشیر را دور ریخته و مجددا میزانی آب روی آن بریزید. سپس آن را همراه با آب چند بار از ظرفی در ظرف دیگر خالی کنید تا خاک و شن های کف ظرف جدا گردد.
- از آنجا که شستن خاکشیر کمی مشکل است، می توان آن را به میزان زیاد و غلیظ تهیه و در یک بطری شیشه ای دربسته در یخچال نگهداری کرد. در این صورت، در هنگام سرو، کافی است کمی آب به آن اضافه کنید و از آن لذت ببرید.
- شربت خاکشیر را می توان برای چند روز در یخچال نگه داشت.
- شما می توانید خاکشیر را پس از شستن در قالب بریزید، در فریزر قرار دهید و برای تهیه این نوشیدنی تابستانی از یخ خاکشیر بهره ببرید.
- مقدار افزودن شکر به این شربت به ذائقه افراد بستگی دارد. به جای شکر می توانید از عسل بهره ببرید.
- شما می توانید برای تهیه یک شربت خاکشیر مجلسی، در ابتدا شکر و آب را روی حرارت بگذارید و بجوشانید تا شکر کاملا حل گردد. سپس به آن گلاب و در صورت تمایل آب لیموی تازه و هل سابیده شده بیفزایید. پس از خنک شدن شیره، از آن برای تهیه شربت خاکشیر بهره ببرید.
- در تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی می توانید هر دو را با شربت مخلوط و سرو کنید.
فواید و خواص شربت خاکشیر
از ترکیبات خاکشیر می توان به اسید لینوئیک، اسید لینولنیک، اسید اولئیک، اسید پالمتیک و اسید استئاریک اشاره نمود. طبع خاکشیر سرد است و از آن برای لاغری استفاده می گردد. خواص شربت خاکشیر عبارت اند از:
- کاهش دمای بدن، تسکین سردرد و برطرف بی حالی و سرگیجه ناشی از گرما. دانه های خاکشیر در دستگاه گوارش، آب را به خود جذب و به تدریج آن را در بدن آزاد می نمایند و به این طریق، بدن برای مدت طولانی تری از مصرف آب بی احتیاج می گردد.
- خاکشیر دارای خاصیت ضدباکتریایی و ضدویروسی است و به بدن در مبارزه با بیماری هایی مانند سرماخوردگی یاری می نماید.
- درمان نقرس، حصبه، آبله، سرخک و مخملک
- درمان تب بالا و خارش پوست در نوزادان و بچه ها
- کنترل فشار خون
- سم زدایی و پاکسازی کبد چرب
- درمان سنگ کلیه
- خاکشیر بدن را سم زدایی نموده و به دفع خلط های موجود در سیستم تنفسی یاری می نماید؛ در نتیجه، بوی بد دهان را از بین می برد.
- در طب سنتی توصیه می گردد که برای درمان یبوست، شربت خاکشیر بنوشید.
خاکشیر برای لاغری
- نوشیدن شربت خاکشیر و شیر به صورت ناشتا در صبحگاه به درمان لاغری و افزایش وزن یاری می نماید. پس اگر می خواهید چاق شوید، حتما از این نوشیدنی طبیعی و سنتی بهره ببرید. شربت خاکشیر، اشتهاآور است.
- نوشیدن طولانی مدت خاکشیر با آب ولرم در صبحگاه به کاهش وزن یاری می نماید.
خاکشیر برای پوست و مو
- خاکشیر، ضد التهاب و ضد باکتری است و مانع از شوره زدن مو می گردد.
- خاکشیر به علت خواص ضد باکتریایی نیرومند باعث پاکسازی پوست می گردد و در نتیجه به درمان آکنه و جوش صورت یاری زیادی می نماید.
مضرات خاکشیر
- افرادی که طبع سرد دارند یا مبتلا به آرتروز و روماتیسم هستند، ترجیحا شربت خاکشیر را با عرق نعنا و عسل بخورند.
- زیاده روی در مصرف خاکشیر در دوران شیردهی باعث دل درد و ایجاد نفخ در مادر و نوزاد می گردد.
- زیاده روی در مصرف خاکشیر احتمال ایجاد ورم یا زخم معده را زیاد می نماید.
- افراط در مصرف خاکشیر باعث اسهال می گردد.
طعم شربت خاکشیر
پارچ های شیشه ای پر از شربت خاکشیر در روزهای گرم تابستانی، تصویری نوستالژیک از کودکی و خانه های بزرگ ترهایی است که اعتقاد داشتند هیچ چیز به میزان نوشیدن یک لیوان شربت خاکشیر نمی تواند عطش شما را برطرف کند یا در صورت گرمازدگی، حال شما را خوب کند. البته قدیمی ها در این مورد کاملا حق داشتند و شربت خاکشیر واقعا یک نوشیدنی معجزه آسای تابستانی و مناسب برای نوشیدن در روزهای گرم و ماه رمضان است. افزودن چند قطره گلاب، آب لیمو و زعفران دم نموده، طعم و عطر شربت خاکشیر را فوق العاده می نماید.
آیا پیروز به تهیه شربت خاکشیر از مجموعه شربت ها و نوشیدنی ها شدید؟ اگر این شربت را در خانه درست کردید، حتما در بخش نظرات همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر کاربران خبرنگاران بنویسید یا از شربت زیبا و خوش طعم خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
طرز تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی به چه صورت است؟
برای تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی باید خاکشیر و تخم شربتی را جداگانه بشویید. شکر و آب را مخلوط کنید و خاکشیر و تخم شربتی را به آن اضافه کنید.
خواص خاکشیر با آب گرم ناشتا چیست؟
نوشیدن طولانی مدت خاکشیر با آب گرم در صبحگاه می تواند به کاهش وزن یاری کند و گزینه ای عالی برای افراد چاق به شمار می آید.
منبع: کجارو / نمناک / اُکالا / irancook.ir / بیتوته / همشهری آنلاین / نمناک