9 روش تشخیص ویژگی های آجیل مرغوب از آجیل کهنه
به گزارش مجله آزات وب، ویژگی های آجیل مرغوب چیست؟ چطور می توان آجیل تازه را از آجیل کهنه تشخیص داد؟ آجیل یکی از تنقلات بسیار محبوب بین ایرانی ها در مناسبت هایی مثل شب یلدا یا در اعیاد مختلف، به خصوص عید نوروز است. اما روش انتخاب آجیل تازه چیست؟ در این مقاله از سرویس در به ویژگی های آجیل مرغوب می پردازیم و نکاتی که هنگام خرید آجیل باید به آنها دقت کنید.
ویژگی های آجیل مرغوب و روش تشخیص آن
1- به ظاهر سالم آجیل دقت کنید
آجیل ها در نگاه اول باید ظاهر سالمی داشته باشند. یعنی آجیل نباید دچار کرم خوردگی، زدگی یا تغییر رنگ به تیره یا قهوه ای شده باشد. اگر می خواهید آجیل باکیفیت خریداری کنید، حتی اگر آجیل را به صورت فله می خرید، باید به این موضوع دقت کنید که هر چه آجیل ها کمتر دچار شکستگی یا خرد شدگی شده باشند، کیفیت بالاتری دارند.
این یعنی هم برای قرار دادن جلو مهمان گزینه های بهتری هستند و هم زیباتر و باکیفیت ترند.
2- طعم آجیل را بچشید
اولین کاری که بعد از نگاه کردن به ظاهر آجیل باید انجام دهید، این است که کمی از آجیل را بخورید یا طعم آن را بچشید. با خوردن چند آجیل متوجه طعم تازه یا کهنه آجیل ها خواهید شد. آجیل های مانده طعم بیات دارند و ته مزه آنها به تلخی می زند.
علاوه بر این، آجیل هایی که طعم خیلی شور، خیلی تند یا ترش دارند، گزینه های مناسبی برای خرید نیستند. بد نیست بدانید که یکی از راه های پنهان کردن طعم ماندگی آجیل ها، بو دادن آنها با ادویه ها و چاشنی های زیاد است.
3- آجیل را بو کنید
علاوه بر نگاه کردن به ظاهر و چشیدن طعم آجیل، باید حس بویایی تان را هم در هنگام خرید آجیل به کار بیندازید. یکی از ویژگی های آجیل مرغوب این است که بوی تازگی بدهد. معمولا آجیل های کهنه، بوی ماندگی، کهنگی و ترشیدگی می دهند.
4- آجیل رنگ شده نخرید
این روزها رنگ کردن آجیل ها با رنگ های شیمیایی بسیار متداول است. بعضی فراوری نمایندگان و فروشندگان آجیل و خشکبار، برای جذب بیشتر مشتری، آجیل ها را با رنگ های شیمیایی، خوشرنگ تر می نمایند تا ظاهر اشتهاآورتری داشته باشد. آجیل های رنگ شده، نه تنها برای سلامتی مضر هستند، بلکه رنگ آنها باعث می گردد تا حدی متوجه کهنه بودن آجیل ها نشوید.
برای این که مطمئن شوید آجیل ها رنگ نشده اند، یک دستمال کاغذی تمیز را مرطوب کنید و روی آجیل بکشید. اگر آجیل رنگ پس داد و دستمال، رنگ گرفت، نشانه رنگ شدن آجیل است. رنگ کردن آجیل در خصوص بادام های مغز شده، فندق و پسته، بیشتر اتفاق می افتد.
5- مقدار آجیل ها باید یکدست باشد
یکی دیگر از ویژگی های آجیل مرغوب، مقدار متناسب آنها است. در هنگام خرید به آجیل به این موضوع دقت کنید که مثلا پسته های داخل آجیل ریز و درشت نباشند. اگر مقدار آجیل ها یکدست نباشد یعنی کیفیت آنها فرق دارد و به احتمال بسیار زیاد، چند نوع آجیل با هم مخلوط شده اند.
این موضوع نشان دهنده نامرغوب یا بی کیفیت بودن آجیل خواهد بود. علاوه بر این، باید به رنگ آجیل ها هم نگاه کنید که آجیل های رنگ شده با آجیل های بدون رنگ میکس نشده باشند.
6- به جای آجیل فله، آجیل بسته بندی شده خریداری کنید
همان طور که آجیل های فله و باز به نسبت آجیل های بسته بندی شده قیمت پایین تری دارند، کیفیت آنها هم به طور قابل توجهی فرق می نماید. پس برای خرید آجیل مرغوب، حتما نوع بسته بندی شده و کارخانه ای را انتخاب کنید.
یکی از مهم ترین دلایل کیفیت بالاتر آنها، وجود تاریخ فراوری و انقضا، شماره پروانه و نشان استاندارد کالا است. در این صورت حتی اگر آجیل هم باب میلتان نبود، می توانید با شرکت یا کارخانه فراوری نماینده تماس بگیرید. یا اینکه اگر پس از خرید آجیل بسته بندی، پشیمان شدید، در صورتی که پاکت آن را باز ننموده بودید، می توانید آن را مرجوع کنید.
7- پسته زیادی خندان نخرید
شاید خیلی ها فکر نمایند برای خریدن پسته، باید سراغ پسته هایی بروند که زیادی خندان هستند یا دهانشان باز است. ممکن است فکر کنید پسته های خندان به این خاطر دهانشان باز است که پسته کاملا رسیده و به خوبی رشد نموده است. اما واقعیت چیز دیگری است.
پسته های خندان به این علت خندان هستند که برای باز شدن دهانشان، ابتدا روی آنها ضربه نه چندان محکمی زده می گردد. سپس آنها را در آب سرد قرار داده و بعد که خشک شدند، حرارت می دهند. این کار باعث خندان شدن پسته ها می گردد. می توانید روش را به صورت مفصل بخوانید و این کار را خودتان در خانه انجام دهید.
به هر حال همین فرایند خندان کردن پسته ها، می تواند بر کیفیت آنها تاثیر بگذارد. مثلا اگر پسته ها بیش از حد در آب سرد بمانند یا زیادی حرارت داده شوند یا حتی به خوبی خشک نشوند، همه این موارد بر کیفیت آجیل تاثیر منفی خواهد گذاشت.
از طرف دیگر با بو دادن غیر اصولی و خندان کردن آنها باعث می گردد کاهش پیدا کند. در مجاورت قرار گرفتن مغز پسته با هوای آزاد هم می تواند طعم و مزه آن را تغییر دهد. به همین خاطر بسیاری افراد پسته بو داده خندان نمی خرند و نوع بو نداده را ترجیح می دهند.
8- حواستان به حشرات و کرم های آجیل باشد
یکی از مهم ترین ویژگی های آجیل مرغوب، وجود نداشتن حشرات، پروانه یا کرم ها در آنها است. اگر آجیل به این حشرات آلوده شده باشد، به مرور به کل آجیل سرایت خواهد نمود و همه آجیل ها، خراب می شوند. روی آجیل خوب نباید اثری از کرم خوردگی یا زدگی وجود داشته باشد. یا رنگ آجیل نباید تیره و سیاه شده باشد.
9- آجیل های با پوست خریداری کنید
اگر می خواهید آجیل تان برای مدت بیشتری تازه بماند، گزینه هایی را انتخاب کنید که بادام، فندق، بادام زمینی و پسته داخل پوست هستند و مغزشان به تنهایی در آجیل نیست. هر چه مغز آجیل ها بیشتر در مجاورت هوای آزاد باشد، زودتر خشک می گردد یا طعم آن تغییر می نماید.
آجیل مرغوب برای عید از کجا بخریم؟
می توانید آجیل و خشکبار تازه و مرغوب را به صورت بسته بندی شده و یکجا یا به صورت بسته های جدا از هم خریداری کنید و با هم مخلوط کنید. برای تهیه شامل ، ، ،،، ، ، می توانید به صورت تلفنی، اینترنتی و حضوری از فروشگاه های زنجیره ای اقدام کنید.
چه کار کنیم که آجیل مرغوب بماند؟
برای اینکه آجیل عید یا تازه و مرغوب بماند، باید بعضی اقدامات را انجام دهید تا بتوانید برای مدت طولانی تری، بدون خرابی و تغییر طعم، آن را مصرف کنید.
1- آجیل را در حجم زیاد نخرید
آجیل ها مثل همه مغزها و دانه های خوراکی، بعد از مدتی تازگی و طراوت خود را از دست می دهند و دچار فساد یا تغییر رنگ یا مزه می شوند. بنابراین در هنگام خرید، به حجمی که می خرید دقت کنید. آجیل ها را طوری خریداری کنید که ظرف یک یا دو هفته تمام شوند و دوباره آجیل تازه تهیه کنید.
2- آجیل ها را در یخچال نگه دارید
قرار دادن آجیل در هوای گرم یا جاهایی مثل کابینت که تهویه مناسبی ندارد، هم باعث تغییر رنگ و مزه آنها خواهد شد و هم احتمال پشه و حشره زدن آجیل ها بالا می رود. علاوه بر این، اگر آجیل ها در خارج از یخچال بمانند، رطوبتشان به مرور از بین می روند و سفت و خشک می شوند.
اگر می خواهید برای مدت طولانی تری آجیل را نگه دارید، می توانید آجیل ها را در فریزر هم بگذارید ولی ممکن است طعم آنها به مرور کم گردد.
3- آجیل ها را در ظرف یا پاکت دربسته بگذارید
برای اینکه آجیل ها تازه و مرغوب بمانند، حتما آنها را در پلاستیک های زیپ کیپ که هوا به آنها نفوذ نمی نماید یا ظروف در دار پلاستیکی قرار دهید و بعد در یخچال بگذارید.
سوال متداول
آجیل وارداتی بهتر است یا ایرانی؟
یکی از مهم ترین ویژگی های آجیل مرغوب، تازه بودن آن است. وقتی نگهداری آجیل طولانی تر می گردد امکان رشد قارچ ها در آن افزایش پیدا می نماید. به همین علت آجیل های وارداتی گزینه مناسبی برای انتخاب نیستند. چون از زمان فراوری تا رسیدن به دست مشتری، فرآیند طولانی تری را طی می نمایند و احتمال رشد میکروب ها، باکتری ها و قارچ ها در آنها بیشتر است.
از طرف دیگر اغلب آجیل های وارداتی به خاطر بو داده بودن، نمک بسیار بالایی دارند و باید مصرف آنها را محدود کنید .
منبع: افق کوروش